Home Cestovateľský blog Top 10: najkrajšie ostrovy na svete

Top 10: najkrajšie ostrovy na svete

by Karol
3 komentáre

Keďže pláže moc nevyhľadávam, môj zoznam najkrajších ostrovov na svete bude veľmi subjektívny. Nenájdete na ňom známe miesta ako napríklad Maledivy, alebo Boracay. Na pláži vydržím maximálne pol hodinu a na to, aby ma niektorý ostrov špeciálne zaujal, musí poskytovať viac ako len tyrkysové more a krásnu pláž. Do môjho zoznamu zahrniem iba relatívne menšie ostrovy a vynechám väčšie ostrovy ako Kuba, Madagaskar, alebo Island. Do úvahy som bral iba destinácie, ktoré som navštívil a dúfam, že časom budem môcť ešte tento zoznam rozšíriť. Horúcimi kandidátmi sú napríklad: Špicbergy, Lofoty, Socotra v Jemene, Fernando de Noronha v Brazílii, alebo Havajské ostrovy. Ktoré sú teda podľa mňa najkrajšie ostrovy na svete?

Veľkonočný ostrov, Čile

Najkrajšie ostrovy na svete: Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov je jedným z najizolovanejších miest na svete. Vzdialenosť od pevninského Čile je 3510 kiľmetrov a najlbližší väčší ostrov Tahiti sa nachádzajúca 4230 kilometrov na západ. Z tohto dôvodu Veľkonočný ostrov ešte nie je do takej miery zasiahnutý masovým turiznom ako mnohé iné miesta. O monolitických sochách moai určite počul každý z vás. Aj keď ste mohli vidieť stovky fotografií, keď sa postavíte pred tieto tajomné kamenné postavy, budete stále očarený ich jedinečnosťou. Veľkonočný ostrov je pomerne malý a je možné si prenajať aj bicykel na jeho obhliadku. Pozor ale! V strede ostrova je vyšší kopec pri zdolávaní ktorého sa určite zapotíte. Ostrov má aj jednu peknú piesočnú pláž ak by ste si chceli oddýchnuť od moai.

Zanzibar, Tanzánia

Najkrajšie ostrovy na svete: Zanzibar, Stone Town

Zanzibar bol po stáročia postupne pod nadvládou Portugalska, Ománu a Veľkej Británie, čo je najzretelnejšie vidieť v historickom meste Stone Town nachádzajúcom sa na zozname svetového dedičstva UNESCO. Zanzibar je tiež známy ako ostrov korenia. Medzi najznámejšie produkty patria škorica, klinček, čierne korenie a muškátový oriešok. Pláže na ostrove patria medzi jedny z najkrajších na svete. Jediným negatívom je veľmi veľký odliv, keď sa more od pláže môže vzdialiť aj niekoľko stoviek metrov.

Nusa Penida, Indonézia

Najkrajšie ostrovy na svete: Nusa Penida

Ostrov Bali som prvý krát navštívil v roku 1994 a dlho patril medzi moje najobľúbenejšie miesta na svete. Každoročne sa zvyšujúce množstvo turistov ale výrazne ubralo Bali zo šarmu. Ak by ste chceli utiecť masám ľudí v Kute, alebo Ubude, skúste navštíviť Nusa Penidu. Ostrov Nusa Penida sa nachádza necelých 30 kilometrov juhovýchodne od Bali. Prevládajúcim náboženstvom je aj tu hinduizmus. Hlavným dôvodom na návštevu sú prírodné scenérie a pláže. Po príchode si prenajmite malú motorku a strávte niekoľko dní zdolávaním neudržiavaných ciest, na konci ktorých budete odmenení výhľadom na vysoké útesy s prekrásnymi plážami. Blog o ostrove Nusa Penida.

Ostrovy pri Anktartíde

Do Antarktídy sa najednoduchšie dostanete výletnou loďou z argentínskeho mesta Ushuaia. Celý výlet vám bude trvať najmenej10 dní, ktoré budú určite patriť medzi jedny z najnezabudnutelnejších vo vašom živote. Na plavbu cez Drakov prieliv, ktorý je označovaný za najbúrlivejšiu časť oceánov na svete tiež tak rýchlo nezabudnete. Odmenou za prekonanie Drakovho prielivu vám bude jedinečná antarktická príroda a fauna. Tučniaci sú jedny z najrozkošnejších živočíchov, s ktorými budete mať možnosť prísť do styku vo voľnej prírode. Pokiaľ sa nebudete plaviť niektorou z veľkých výletných lodí, budete mať každý deň dva krát príležitosť dostať sa na pevninu.

Santorini, Grécko

Najkrajšie ostrovy na svete: Santorini

Vybielené domy, veterné mlyny a modré strechy kostolov tvoria neodmysliteľnú súčasť Santorini. Oia a Fira sú dve najznámejšie dediny na ostrove. Ich umiestnenie na strmých útesoch len prídava na jedinečnosti tohto sopečného ostrova. Obe dediny spája 10 kilometrový turistický chodník, z ktorého budete mať krásny výhľad na tmavomodré Egejské more. Ak by bolo možné, vyhnite sa hlavnej turistickej sezóne, keď je Santorini preplnené turistami.

Moorea, Francúzska Polynézia

Najkrajšie ostrovy na svete: Moorea

Najznámejším ostrovom Francúzskej Polynézie je Bora Bora s preslávenými hotelovými bungalovmi postavenými nad hladinou mora. Ak by ste ale chceli prežiť aktívnejšiu dovolenku počas cesty na Tahiti, odporúčal by som navštíviť ostrov Moorea. Okrem klasických vodných športov Moorea poskytuje mnoho možností na horskú turistiku. Z chodníkov prechádzajúcich medzi ananásovými poliami budete mať krásny výhľad na strmé štíty zarastené tropickou vegetáciou. Cesta lemujúca pobrežie má len 60 kilometrov a na bicykli je ostrov možné obísť dookola za jeden deň. Viac informácií o Moorea nájdete v tomto blogu.

Praslin a La Digue, Seychely

La Digue

Ak plánujete len kratšiu dovolenku na Seychelách, po pristátí na hlavnom ostrove Mahé by som vám odporučil sa hneď presunúť na susedné ostrovy Praslin a La Digue. Tieto dva ostrovy sa každoročne objavujú na zoznamoch najkrajších pláží na svete. Čo robí tieto pláže jedinečné sú veľké žulové balvany, ktoré sú roztrúsené po celom ostrove. Túlaním sa po ostrovoch určite natrafíte na najznámejšieho obyvateľa zo živočíšnej ríše, korytnačku obrovskú. Tieto môžu vážiť až 200 kilogramov a dožívajú sa až 160 rokov. Nie menej známymi sú aj endemické palmy Coco-de-mer s najväčšími semenami na svete.

Gorée, Dakar, Senegal

Najkrajšie ostrovy na svete: Gorée

Len 2 kilometre od pevninskej časti Dakaru sa nachádza ostrov Gorée, ktorý bol v minulosti centrom obchodu s otrokmi. Gorée bolo jedným z prvých miest v Afrike osídlených Európanmi. Postupne sa tu vystriedali Portugalčania, Holanďania, Angličania a Francúzi. Po obchodníkoch s otrokmi tu ostalo mnoho elegantných koloniálnych budov. Ostrov je možné navštíviť ako jednodňový výlet z pevninskej časti Dakaru. Nájdete tu ale aj niekoľko hotelov ak by ste si chceli vychutnať večerné ticho po odchode väčšiny turistov späť na pevninu. Gorée bolo zapísané do zoznamu pamiatok UNESCO.

Réunion, Francúzsko

Réunion

Réunion je sopečný ostrov nachádzajúci sa 1000 kilometrov východne od Madagaskaru. Ostrov je zámorským departmánom Francúzska a preto na jeho návštevu vám bude stačiť občiansky preukaz. Pri návšteve ostrova by som odporučil prenajať si auto, ale väčšinu času by ste mali stráviť v prírode. Pri veľkosti iba 2500 kilometrov štvorcových Réunion poskytuje prekvapujúco veľké množstvo možností na horskú turistiku. Hoci sa ťažko dostupné sopečné kaldery nachádzajú menej ako 20 kilometrov vzdušnou čiarou od hlavného mesta Saint-Denis, pri túrach budete mať pocit ako keby ste nachádzali na opustenom ostrove.

Kinmen, Taiwan

Na Taiwane som študoval činštinu päť rokov a malé ostrovy Kinmen patria medzi jedny z mojích najobľúbenejších miest, ktoré som tam navštívil počas tohto obdobia. Ostrovy sa nachádzajú iba dva kilometre od pobrežia Číny a v minulosti boli súčasťou čínskej provincie Fujian. Na Kinmen je zachované veľké množstvo tradičných domov s juhočínskou architektúrou. Na rozdiel od hlavného ostrova (Taiwan) tu bol rozvoj pomalší a malé ospalé dediny sú ideálne ak by ste si chceli oddýchnuť od ruchu veľkomesta.

Aktualizácia: TOP 10 plus 2

Pri písaní blogu som úplne zabudol do zoznamu zaradiť Galapágy ktoré sú jedinečné svojou faunou a tiež veľmi peknou prírodou. Po mojej nedávnej návšteve Faerských ostrovov, si tieto ostrovy v severnom Atlantiku tiež zaslúžia miesto na tomto zozname.

Ďalšie z mojich TOP destinácií:

TOP 5: Najkrajšie vodopády na svete.

TOP 10: Najkrajšie túry na svete.
TOP 10: Najkrajšie mestá na svete.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Najlepšie knihy na dovolenku - Dvere sveta dokorán 12. apríla 2020 - 0:54

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Povinná online registrácia pri cestách do Grécka - Dvere sveta dokorán 29. júna 2020 - 21:44

[…] 10 najobľúbenejších ostrovov na svete. Je medzi nimi aj jeden v […]

Reply
Najlepšie využitie míľ Flying Blue (Air France/KLM) - Dvere sveta dokorán 2. októbra 2020 - 15:17

[…] a Réunion patria do desiatky mojich najobľúbenejších ostrovov, ktoré som doteraz navštívil. Ak by som mal dostatok míľ na účte Flying Blue, určite by som […]

Reply

Leave a Comment