Home Letecké spoločnosti Časté nepríjemné zámeny lietadiel Qatar Airways

Časté nepríjemné zámeny lietadiel Qatar Airways

by Karol
0 comment

Aj keď sú Qatar Airways jednou z najlepších leteckých spoločností na svete, nepríjemné prekvapenia vás môžu čakať aj na palube ich lietadiel. Jedným z najzávažnejších problémov Qatar Airways sú ich časté zámeny lietadiel. K týmto výmenám dochádza v mnohých prípadoch na poslednú chvíľu, tesne pred odletom.

Z prevádzkových dôvodov sa nevyhne podobným zámenám takmer žiadna letecká spoločnosť. Podľa môjho názoru sa ale tento problém vyskytuje oveľa častejšie práve u Qatar Airways ako u iných aeroliniek.

Zámeny lietadiel Qatar Airways

Dôsledky výmeny lietadla môžu byť oveľa väčšie ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Predstavte si, že ste si kúpili letenky pre dve osoby na Airbuse A350. Tieto lietadlá majú deväť sedadiel v jednom rade (konfigurácia 3-3-3). Rezervované máte miesto B a C. Qatar Airways ale nasadí na váš let Airbus A330 s ôsmimi sedadlami v rade (konfigurácia 2-4-2). Pri takejto konfigurácií ale sedadlo C vôbec neexistuje a váš spolucestujúci nakoniec nemusí vôbec sedieť vedľa vás.

Qatar Airways Qsuite
Qatar Airways Qsuite na Airbus A350

Ešte nespokojnejší môžu byť pasažieri cestujúci v biznis triede. Qatar Airways má na niektorých lietadlách v biznis triede takzvané Qsuite, veľmi pohodlné mini apartmány s dverami. Niektorí ľudia si kupujú ich (veľmi drahé) biznis letenky špeciálne kvôli Qsuite. Predstavte si ich nemilé prekvapenie, keď zistia, že ich lietadlo bolo zamenené a cestovať budú v menej pohodlnom sedadle staršej generácie.

Moja nedávna skúsenosť s Qatar Airways

Pri mojej nedávnej spiatočnej ceste v biznis triede z Atén do Singapuru s prestupom v Dohe zamenili Qatar Airways až dve zo štyroch lietadiel.

Z Atén do Dohy som mal cestovať na Boeingu 787, s výbornými sedadlami s dverami, z ktorých má každý pasažier priamy prístup do uličky (1-2-1). Večer pred odletom pri online check-in bol v systéme máp sedadiel stále Boeing 787. Na druhý deň ráno pri ceste na letisko som si ešte overil, aké lietadlo odletelo do Atén. Na moje prekvapenie bol vo vzduch Airbus A330 až so šiestimi sedadlami v jednom rade v biznis triede.

Našťastie tento let nebol plný a sedadlo vedľa mňa nakoniec ostalo voľné.

Qatar Airways Airbus A330
Qatar Airways Airbus A330

Pri návrate zo Singapuru som mal podobnú skúsenosť. Ešte pri check-ine na letisku v Singapure mal byť let z Dohy do Atén na Airbuse A350 (konfigurácia 1-2-1). Keď som ale v Dohe prišiel k odletovej bráne mojho letu do Atén, zistil som, že vonku je opäť zaparkovaný Airbus A330.

Tento let bol ale plný a nebola možná akákoľvek zámena sedadiel. V lietadle bolo v biznis triede množstvo nespokojných párov, ktorých systém neusadil pri sebe.

Ja som tiež dostal sedadlo pri okienku, ktoré by som si nikdy pri takejto konfigurácií nevybral.

Ako si overiť, či máte stále rovnaké miesto

Pri kúpe letenky budete vždy vidieť konkrétny typ lietadla na vašom lete. Pre vás budú avšak podstatnejšie mapy sedadiel, v ktorých si vyberiete vaše sedadlo. Minimálne pri online check-in by ste si mali overiť, či máte stále sedadlá, ktoré ste si pôvodne vybrali pri kúpe letenky.

V deň odletu by som vám ešte odporučil skontrolovať mapu sedadiel, či nedošlo k žiadnej zmene na poslednú chvíľu. Ja využívam v takýchto prípadoch aplikáciu Seat Alerts od ExpertFlyer. V aplikácii použite funkciu Create Seat Alert, do ktorej zadáte údaje o vašom lete. Následne vám aplikácia zobrazí aktuálnu mapu sedadiel zadanú do sytému.

Ak sa zmenila mapa sedadiel, na letisku pri check-in si overte, či máte stále svoje pôvodné miesta. V prípade nevyhovujúcich nových sedadiel sa pokúste ich zameniť priamo u pracovníka Qatar Airways.

V prípade pasažierov v biznis triede, ak príde k zámene Qsuite za sedadlo staršej generácie, mali by ste mať možnosť prebookovať váš let zadarmo. Ak ale zistíte, že necestujete v Qsuite až na letisku, už vám ostane iba jedna možnosť. Cestovať aj v menej kvalitnom sedadle.

Zámeny lietadiel Qatar Airways: zhrnutie

Aj keď by ste si mali pred odletom skontrolovať, či máte stále pôvodné miesta, týchto zámien by ste sa nemali príliš obávať. Ich frekvencia nie je tak vysoká ako pri mojej nedávnej ceste do Singapuru.

Najčastejšie a najviac môžu byť zasiahnutí pasažieri v biznis triede. V mnohých prípadoch je napríklad iba vymenený Boeing 777 s Qsuite za Boeing 777 so staršími sedadlami. Cestujúci v ekonomickej triede by v tomto prípade neboli zámenou nijako zasiahnutí.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment