Home Cestovateľský blog Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

by Karol
8 komentárov

Saudská Arábia je bezpochyby jednou z najkonzervatívnejších krajín na svete. Nielen domáci, ale aj každý návštevník tejto blízkovýchodnej krajiny by mal dodržiavať určitú etiketu pri obliekaní. Moslimský dress code budete musieť čiastočne dodržať aj na palube leteckej spoločnosti Saudia.

Ak ste už v minulosti cestovali s blízkovýchodnnými aerolinkami ako Emirates, Etihad, alebo Qatar Airways, v podstate ste vôbec nemuseli uvažovať nad tým, čo budete mať oblečené v lietadle. Pravdaže pokiaľ ste sa nebáli, že vám bude pri ceste zima. Obnažené ramená, alebo hlboké výstrihy nie sú ale ideálne pri letoch so Saudiou. Takéto kusy oblečnenia nechajte radšej v kufri. Na dovolenke budete mať určite dostatok možností využiť vaše tričká na ramienkach.

AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru

Recenzia: Saudia biznis trieda Airbus A320

Letisko Jeddah

Saudia dress code

V minulosti mala Saudia na svojej webovej stránke presne uvedené, čo ste nemohli mať oblečené na palube ich lietadiel. Ženy nemohli mať odhalené nohy a ruky a tiež nemohli mať príliš priliehavé oblečenie. U mužov boli zakázané krátke nohavice. Zrejme aj pod tlakom negatívnych článkov v západných médiách Saudia zmiernila požiadavky na dress code. V súčasnosti na ich webovej stránke nájdete iba informáciu, že cestujúci by mali vo forme obliekania doržiavať verejný vkus a svojím oblečením by nemali urážať ostatných pasažierov.

Ja som dnes absolvoval úplne prvý let so Saudiou. Tento môj let z Atén do Jeddah sa len málo odlišoval od ciest s inými leteckými spoločnosťami.

Ako prvé by som mal povedať, že ženy nemusia mať šatku na hlave. Platí to či už v lietadle, alebo na letisku v Saudskej Arábii. Na mojom lete nemala ani väčšina saudskoarabských žien prikryté vlasy. Pravdaže Grécko nie je destinácia, kde by cestovali vo veľkom konzervatívni Arabi a pri lete v rámci Blízkeho východu by bola situácia asi trocha odlišná.

Všetci muži mali oblečené dlhé nohavice, ale tričká boli úplne fajn. Ženy mali vačšinou nohavice, alebo dlhšie sukne a oblečenie s dlhým rukávom.

Letuška a stevard Saudie

Po mojom príchode do loungu v Jeddah som sa informoval na dress code. Podľa zamestnanca Saudie nie je vyžadované žiadne špecifické oblečenie. Dokonca ma informoval, že niekedy majú v salóniku aj cestujúcich v krátkych nohaviciach. Ja som ale dnes od môjho odchodu z Atén nevidel nikoho s odhalenými nohami.

Aktualizácia: Tento blog som napísal krátko po mojom príchode do biznis salónika v Jeddah. Počas niekoľkých hodín strávených na letisku som aj ja osobne videl viacerých mužov v krátkych nohaviciach a ženy s krátkymi rukávmi. Takže Saudia už naozaj neberie dress code tak prísne ako v minulosti.

Zhrnutie

Pokiaľ budete dodržiavať vyššie uvedené zásady pri obliekaní, nebudete mať určite žiadny problém pri letoch so Saudiou. Krátke nohavice u mužov a krátke rukávy u žien určite nespôsobia žiadne probémy pri ceste. Dlhé nohavice a oblečenie s dlhšími rukávmi vám ale môžu prísť veľmi vhod. Teplota v lietadlách a na letiskách v Saudskej Arábii je udrživaná na pomerne nízkych úrovniach.

S rovnakým princípom pri obliekaní sa možete riadiť aj pri návšteve Saudskej Arábie. Napríklad krátke nohavice sú všeobecne akceptované, ale vždy by ste mali brať do úvahy v akom prostredí sa nachádzate. V konzervatívnejších častiach mesta budú dlhé nohavice určite vhodnejšie.

Saudská Arábia začala vydávať turistické e-Visa

8 komentárov

Súvisiace články

8 komentárov

Indonézia: víza po prílete, osobná skúsenosť - Dvere sveta dokorán 12. septembra 2022 - 18:04

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Recenzia: Saudia biznis trieda na Airbus A320 - Dvere sveta dokorán 16. septembra 2022 - 18:26

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Recenzia: Saudia Alfursan lounge Jeddah - Dvere sveta dokorán 28. septembra 2022 - 17:08

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply
Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta - Dvere sveta dokorán 15. októbra 2022 - 21:49

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie) - Dvere sveta dokorán 24. októbra 2022 - 10:54

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Saudia Airbus A320 ekonomická trieda - Dvere sveta dokorán 3. novembra 2022 - 10:41

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment